Virtuves akadēmija

1. oktobris - Starptautiskā Veģetāriešu diena

Zilā siera zupa
(
Aptuveni četrām porcijām)
Produkti:
200 gr siera ar zilganu pelējumu
2 sīpoli
2 selerija kāti
500 ml saldais krējums (atkarībā no vēlmes – var liesāku, vai treknāku)
Svaigi pētersīļi
Olīveļļa vai sviests
Sāls un pipari pēc garšas
Gatavošanas process:
Sieru sagriež nelielos kubiņos. Sīpolu notīra un sīki sakapā. Selerija kātus nomazgā, nosusina un sagriež nelielos gabaliņos. Dziļā pannā vai katlā uzkarsē eļļu vai sviestu un 6 minūtes apcep apmaisot sīpolus un seleriju.
Ielej saldo krējumu, apmaisa, sagaida līdz krējums sāk vārīties un pievieno sieru. Samazina uguni un apmaisot gatavina vēl 10 minūtes. Smalki sakapātus pētersīļus pieber zupai un noņem pannu vai katlu no uguns. Uzliek vāku un ļauj ievilkties un pastāvēt vēl 10 minūtes pirms likšanas galdā.


ĢENIĀLA IDEJA - SALDĒJUMA TORTE MINŪTES LAIKĀ!
SPINĀTU SALĀTI AR ZEMENĒM UN KAZAS SIERU
Zemenes ir izcilas kombinācijā ar pikantiem ēdieniem. Zaļos salātus tās atsvaidzina, tiem piešķirot īpašu aromātu un svaigumu. Vasarīgi jauka saspēle zemenēm veidojas ar spinātiem un svaigo kazas sieru.
Smalki sakapā sīpolus un sajauc mērci, samaisot visas mērces sastāvdaļas. Ja nepieciešams, apgrauzdē riekstus un atdzesē.
Salātu traukā liek spinātu lapiņas, pa virsu kārto uz pusēm pārgrieztas zemenes, uzber mellenes, riekstus un sadrupina svaigo kazas sieru. Pasniedz salātus, aplejot ar mērci, nemaisot.
Sastāvdaļas
  • 75-100 g spināti
  • 500 ml zemenes
  • 50 g grauzdēti pekanrieksti (vai valrieksti)
  • 100 g svaigais kazas siers
  • Mērcei
  • 2 ĒK aveņu etiķis
  • 6 ĒK olīveļļa
  • 1 ĒK medus
  • 1/2 TK Dižonas sinepes
  • 2 ĒK kapāti Šalotes sīpoli
KVALITĀTES SHĒMĀ IEKĻAUTA SKLANDURAUŠU RECEPTE
 Sastāvdaļas:
PAMATNE:
600 g rudzu miltu
6o g margarīna vai sviesta
150-200g ūdens
KARTUPEĻU PILDĪJUMS:
0,8-1 kg kartupeļu
šķipsniņa sāls (pēc garšas)

Pagatavošana
BURKĀNU PILDĪJUMS:
1,5-2 kg burkānu 100-300 g cukura
PĀRZIEŠANAI:
200-300 g skābā krējuma
200-300 g cukura
• šķipsniņa sāls
1.   Miltiem pielej karstu ūdeni, kam pievienots sāls un izkausēts sviests vai marga­rīns. Samīca mīklu (tai jābūt stingrai). Lai mīkla būtu vieglāk izrullējama, papildus rudzu miltiem mīklai var pievienot 40-60 gramus kviešu miltu.
2.   Mīklu izveltnē 1,5-2,5 mm biezumā un izspiež apaļas ripas (l 0-15 cm diametrā). Apaļo ripu sānus uzloka uz augšu, izvei­dojot 1,5—2 cm maliņas, un novieto uz ietaukotas plāts.
3. Kartupeļus izvāra un pēc tam saspaida, izveidojot viendabīgu masu. Pēc garšas pievieno sāli. Ja grib, kartupeļu masai var pievienot arī 150-200 gramus kausēta
sviesta vai 50-100 gramus skābā krējuma, vai 1-3 olas. Masai var piebērt arī ķimenes. Ja grib, daļu no vārītajiem kartupeļiem var aizstāt ar nevārītiem, rīvētiem kartupe­ļiem (pirms pievienošanas nospiež lieko sulu).
4. Burkānus izvāra un saspaida viendabīgā masā. Spaidot burkāniem pievieno cukuru. Ja grib, burkānu masai var pievienot 200-300 gramus skābā krējuma vai 1-2 olas. Burkānu pildījumam var izmantot arī svaigus (nevārī­tus) burkānus, pirms tam nospiežot lieko sulu. Lai burkānu un kartupeļu masas stingrāk turētos kopā, tām var pielikt nedaudz mannas.
5. Izveidotajos mīklas groziņos vienā kārtā liek kartupeļu pildījumu, pa virsu tam - burkānu pildījumu. Kartupeļu un burkānu pildījumu attiecībai jābūt 1:2 vai 1:1.
6. Sklandraušus liek krāsnī 220-250 grādos un cep 15—30 minūtes, līdz pamatne izcepusies un kļuvusi sausa.
7. Gatavo sklandrausi pārziež ar skābā krējuma un cukura masu. Ja grib, krējuma un cukura masai var pievienot divas olas un tad pārziest sklandraušiem. Pārziežot šādu masu, sklandrauši krāsnī vēl piecas minūtes jāpacep. Labākam aromātam gatavos sklandraušus var pār­kaisīt ar kanēli vai ķimenēm.

BIEZPIENA ŅOKI AR BAZILIKU .
Ņoki gnocchi ir ļoti populārs ēdiens ne tikai Itālijā. Arī citur pasaulē tas gūst slavu un atzinību. Francijā šī ēdiena pilnais nosaukums ir gnocchis à la parisienne – siltais ēdiens, kurā klimpas tiek veidotas no sviesta mīklas, un to pasniedz kopā ar Bešamela (Béchamel) mērci.
Ņoki ar dažādām mērcēm tradicionāli tiek ēsti kā pirmais ēdiens – alternatīva zupai vai pastai. Klasiski kā piedevas ņoki pievieno tomātu mērces, pesto vai kausētu sviestu ar sieru.
Tomēr, lai cik izplatīti ir dažādie ņoki veidi, mūsdienās visizplatītākais tomēr ir no kartupeļiem, kas sajaukti ar miltiem.
Ņoki iespējams pasniegt vairākos veidos, viens no tiem ir – aplejot ar sviestu, kurā sautēti ķiploki. Ņoki labi garšo arī kopā ar dārzeņiem, piemēram, baklažāniem un sparģeļiem. Tie labi sader ar jēra gaļas ragū un pat teļa gaļu.
Sastāvdaļas: sauss biezpiens 500 g , sauss baziliks 2 ēd. k.
sarīvēts ciets siers (parmigiano) 4 ēd. k. , rīvēta viena citrona miziņa, olīvēļļa 1 ēd.k., sauja svaiga bazilika, sviests 50 g, jūras sāls un pipari pēc garšas.
Pagatavošana: Biezpienu izberzt caur sietu, pievienot baziliku, divas karotes rīvēta siera, sāli, piparus, citrona miziņu un visu samaisīt. Uz darba virsmas uzbērt biezu miltu kārtu un ar divām tējkarotēm formēt ņokus un kārtot uz miltiem. Apbērt ar miltu kārtu un ielikt ledusskapī vismaz uz stundu (labāk uz nakti). Ar putu karoti iegremdēt viegli sālītā vāroša ūdenī, kam pievienota karote olīveļļas. Varīt 4 - 5 min., pirms pasniegšanas uzbērt sieru un svaigu baziliku, pievienot sviestu.

ĒDAM GARŠĪGI UN VESELĪGI
Kaulu veselība ir svarīga ikvienam, jo kauli ir mūsu balsts. Lai ikdienā organismu nodrošinātu ar nepieciešamo D vitamīna un kalcija daudzumu, pats galvenais ir uztura daudzveidība. Ieteicams sākt dienu nevis ar bulciņu, turpināt ar frī kartupeļiem vai picu un pabeigt ar bulciņu. Pareizāk ir lūkot, lai ēdienkartē ir gan dārzeņi un augļi, gan graudaugi, gaļas, zivju un piena produkti. Tad organisms tiks pie visdažādākajiem tam vajadzīgajiem vitamīniem un minerāliem. Sātīgās brokastis
Sastāvdaļas: paciņa biezpiena, sīpols, 2 tomāti, krējums, sāls piegaršas, pipari. Pagatavošana: sagriež sīpolu, sagriež tomātus. Samaisa biezpienu ar tomātiem, sīpoliem, pipariem, sāli un krējumu. Pagatavoto biezpienu var likt arī uz maizes.
Sātīgas un veselīgas brokastis.
Rīta kokteilis - kalcijs visai dienai
Sastāvdaļas: 3 banāni, 1 litrs kefīra, vaniļas un parastais cukurs pēc garšas.
Pagatavošana: banānus blenderī sasmalcina, pielej kefīru, pieliek cukuru. Visu sajauc.Ļoti sātīgs un atsvaidzinošs, ātri pagatavojams.
Saldās brokastis
Sastāvdaļas: 5 olas, 1 bundžiņa mascapone siera, cukurs pēc garšas un vajadzības, 1-2 ēdamkarotes miltu, eļļa cepšanai, augļi pēc izvēles.
Pagatavošana: olas sakuļ (bez miksera) ar sieru, var pievienot dažus pilienus kādu smaržīgu esenci (mandeļu, piemēram), pievieno nedaudz miltus, cukuru pēc garšas un uz lēnas uguntiņas apcep kā biezu pankūku.
Siltu liek uz šķīvja, saber virsū augļus un pārloka uz pusēm.

Enerģija un kalcijs jau no rīta
Sastāvdaļas: 250 g vājpiena biezpiena, 3 ēdamk. medus, 1/2 citrona sulas, 2 lieli āboli, 2 lieli burkāni, 2 banāni, 2 tasītes diedzētu kviešu graudu, 1 ēdamkarote saulespuķu sēkliņu.
Pagatavošana: biezpienu, medu, citrona sulu labi samaisa. Ābolus, burkānus sarīvē uz sakņu rīves, banānus sagriež ripiņās un pievieno biezpienam. Diedzētos graudus noskalo aukstā ūdenī, labi notecina un iecilā biezpienā. Saulespuķu sēkliņas apgrauzdē un pārber pāri gatavajam biezpienam.

PUSNAKTS ĒDIENKARTE
Ēšana naktī pieskaitāma pie sliktiem ieradumiem, bet  ir reizes, kad no tā neizbēgt. ko ēst ballītē vai naktsmaiņā tā, lai nesarūgtinātu organismu?
Diētas ārste Lolita Neimane: "Tiem, kas ietur diētu, lai apkarotu liekos kilogramus, no nakts uzkodām pavisam noteikti jāmēģina atradināties. taču man zināma kāda slaida sieviete, kura vienmēr pie gultas tur burkānus un cepumus. Noteikti naktī nedrīkst ēst neko treknu, sāļu, bet ir pieļaujams kāds dārzenis. nav ieteicams uzņemt cukuru, jo tas dod tūlītēju enerģiju, bet vēlāk cukura līmenis asinīs strauji krītas. vakars drīzāk ir olbaltumvielām bagāto ēdienu laiks, bet no rīta vairāk iederas ogļhidrāti."
Priekšroka dodama pienskābajiem produktiem, jogurtam, kefīram, kādam auglim vai dārzenim. 
Uztura speciāliste Inga Pūce: "Ja bads ir liels, var apēst kaut ko no ogļhidrātiem, piemēram, maizes gabaliņu. Galvenais, kas jāatceras, - ogļhidrātus (rīsus, griķus, makaronus) naktī nedrīkst ēst vienus, tie jākombinē ar dārzeņiem. Naktī gremošana ir aizmigusi, tāpēc jebkuras nakts uzkodas dod papildu slodzi ķermenim. Lai ķermeni nenogurdinātu vēl vairāk, jāizvēlas produkti, kas rada sārmainu vidi un ir viegli sagremojami. Tie ir ogļhidrāti."
Tvaicēti dārzeņi ar bazilika pesto un vistu.
Vidēji 400 kcal
Nepieciešams:
• 250 g dažādu dārzeņu (kukurūza, paprika, cukīni)
• citrons
• laims
• cili
• ingvers
• medus
• vistas gaļa
• fetas siers
Bazilika pesto:
• 30 ml olīveļļas
• citronzāle
• 6 lapiņas bazilika
• 1/2 daiviņas ķiploka
• 5 g ciedru riekstu
• 15 g parmezāna siera

Pagatavošana:
• Katliņā ielej ūdeni, iespied puscitrona un puslaima sulu un liec vārīties dārzeņus. Pievieno arī nedaudz medus un jūras sāls. Vāri līdz pusgatavībai.
• Citā katliņā lej ūdeni, pievieno kapātu cili, medu, zaļumus un šajā buljonā liec vārīties vistu.
• Sablenderē vai saberz piestā visas pesto paredzētās sastāvdaļas.
• Bļodiņā liec tvaicētos dārzeņus, vistas gaļas gabaliņus, fetas sieru un pasniedz ar bazilika pesto. 

SVAIGAIS JOGURTA KRĒMS AR SVAIGĀM OGĀM
Nekas cits vasarā tā nevairo laimi kā svaigas mūsu dārzu un mežu ogas. Tās ir pilnas vitamīnu, svaiguma, smaržu... Eh. saēdies un - vienkārši esi laimīgs!
VAJADZĪGS
•  1/2 jogurta bez piedevām
•  1 laims, sula
•  100 g ar cukuru un sviestu grauzdētu auzu pārslu
•  100 g pošu gatavota rabarberu ievārījuma
•  8 g želatīna plāksnēs
•  dažādas vasaras ogas
PAGATAVOŠANA
1. Aukstā ūdenī uzbriedini un izkausē želatīnu. Sajauc ar jogurtu un laima sulu.
2. Formiņā vai kūkas pannā puscentimetru biezā kārtā liec apgrauzdētās auzu pārslas, pārlej ar jogurta masu un liec ledusskapī, lai sarec.
3. Pasniegšanai liec uzšķīvoja jogurta krēmu, tam visapkārt vasaras ogas un rabarberu ievārījumu rotā ar ogām, ziediem  un svaigu baziliku.

 BAKLAŽĀNI AR VALRIEKSTIEM UN GRANĀTĀBOLU SĒKLIŅĀM
Sastāvdaļas: 1 kg nelielu baklažānu; 160 g maltu valriekstu; 3 nelieli sīpoli, ļoti smalki sakapāti; 3 lieli diļļu kāti, smalki sakapāti; 3 lieli pētersīļu kāti, smalki sakapāti; 3 lieli kinzas (koriandra) kāti, smalki sakapāti; 1 neliels granātābols (vēlams – ar skābenām sēkliņām); 1 ķiploka galviņa; 1 tējkarote sarkano piparu 4 tējkarotes garšvielu maisījuma hmeļi suneļi; 1–1,5 tējkarotes sāls; 125 ml ūdens; 125 ml vīna etiķa; saulespuķu eļļa, cepšanai. Rezultāts: 40 rullīšu.
Šī recepte nāk no Gruzijas, tādēļ arī piebilde par skābenajām sēkliņām, jo Gruzijā augošie granātāboli ir mazi un skābi, savukārt garšvielas hmeļi suneļi ir īpašs garšvielu maisījums, kas ļoti raksturīgs Gruzijas ēdienkartei.
Pagatavošana:    Sagatavo baklažānus. Ja baklažāni ir nelieli, tos sagriez gareniski apmēram 1/2cm biezās šķēlēs. Šķēles mazliet apsāli un apmēram uz pusstundu noliec malā. Sāls noņems baklažāniem sīvumu. Kad laiks pagājis, tiem mazliet nospied šķidrumu, bet uzmanīgi, lai nesabojātu šķēlītes.Sagatavo trauku vai paplāti un izklāj ar papīra virtuves dvieļiem, kur nosusināsi baklažānus. Pannā bagātīgi ielej eļļu, to uzkarsē un liec iekšā baklažānu šķēlītes tā, lai tās cita citai nav virsū. Tikko viena puse apbrūnināta, šķēlītes apgriez otrādi. Kad arī otra puse gatava, noņem no pannas, notecinot eļļu, un vēl papildus nosusināšanai izkārto uz papīra dvieļiem.
 Paralēli gatavo riekstu masu. Atsevišķās bļodiņās saliec zaļumus. Piestā sagrūd ķiploku ar tējkaroti sāls. No granātābola izņem sēkliņas.
Traukā sagatavo maisījumu. Samaisi riekstus, sagrūsto ķiploku, sarkanos piparus, hmeļi suneļi un etiķi.
Uzvāri pusglāzi ūdens un lej klāt maisījumam, līdz veidojas pabiezas konsistences masa. Visu pamatīgi samaisi. Pēc nepieciešamības pievieno vēl pusi tējkarotes sāls.
Eļļā apcep smalki sagriezto sīpolu. To kopā ar zaļumiem pievieno riekstu maisījumam un pieliec granātābola sēkliņas.
Gatavo baklažānus. Ņem nosusināto baklažāna šķēlīti, gareniski nosmērē ar maisījumu, satin rullītī.
Uzkoda labāk garšo, kad atdzisusi un paturēta vēsumā. cetrassezonas.lv
PĀRBAUDĪTAS PATIESĪBAS GARDAS MALTĪTES PAGATAVOŠANAI
Izmanto svaigus un kvalitatīvus produktus. Ēd daudz sezonas dārzeņu un augļu. Lieto labu olīveļļu, saulespuķu, zemesriekstu vai kukurūzas eļļu. Samazini uzturā dzīvnieku taukus: sviestu, speķi, olas dzeltenumu, treknu sieru, treknu gaļu. Lieto uzturā šķiedrvielām bagātus produktus: dārzeņus, augļus, pilngraudu produktus, zaļumus. Dod priekšroku pilngraudu produktiem: rupja maluma miltiem, pastām, neapstrādātiem graudaugiem un auzu pārslām. VIDUSJŪRAS REĢIONS. VIEGLIE APELSĪNU SALĀTI Grieķijā galdā jābūt vismaz pāris dažādiem salātiem, olīvām, sieriem, maizei un cūkgaļai. Arī grieķiem tīk labi paēst!
Nepieciešams:
• 3 apelsīni • 2 fenheļa saknes • 1 granātābols • 20 rozīņu • 30 g melno olīvu bez kauliņiem • 1 ēdamkarote medus • sāls • 2 ēdamkarotes olīveļļas • pipari • paprikas pulveris Pagatavošana • No apelsīniem atdali filejas, nolobot baltās miziņas no katras daiviņas. Rūpīgi savāc sulu, kas iztek no augļiem. • Smalki sagriez fenheli un pārlej ar apelsīnu sulu, atstāj uz 5 minūtēm ievilkties. • Uz šķīvja kārto apelsīnu filejas, fenheli, olīvas, granātābola graudiņus, rozīnes. • Apelsīnu sulai, kurā marinējās fenheli, pievieno medu, olīveļļu, sāli, piparus, visu rūpīgi samaisi un ar šo mērci pārlej salātus. • Pirms pasniegšanas salātus pārkaisi ar paprikas pulveri.
ĀBOLU LAIKS Mūsu āboliem cita garša, īstu ābolu un īsta rudens garša. Taču, lai cik maz ābolu būtu, rudens nav rudens bez ābolkūkas. Vismaz viena kūka jāizcep. Ābolu kūka ar karameļu glazūru Recepte ir ļoti vienkārša, un kūka ir ātri pagatavojama. Arī karamelizētā glazūra ir tiesām vienkārša, turklāt to var izmantot arī citām kūkām vai kēksiem. Glazūra kūkai nav obligāta, bet tā būs labs papildinājums. Turklāt, ja ir glazūra, kūkai var likt mazāk cukura. Sastāvdaļas
Kūka: • 400 g miltu • 150 g cukura  • 1 ēd. k. cepamā pulvera • šķipsna sāls   • 1 tējk. kanēļa • 2 olas• 150 g izkausēta sviesta (var lietot arī eļļu) • 2 pilieni mandeļu ekstrakta 
• 3 vidēji āboli • 3 saujas valriekstu
Glazūra: 
• 150 g brūnā cukura • 1/2 tējk. sāls • 80 g sviesta • 1 tējk. vaniļas cukura • 1 ēd. k. saldā krējuma Pagatavošana : Miltus sajauc ar cukuru, cepamo pulveri, sāli un kanēli. Atsevišķā bļodiņā sakuļ divas olas ar izkausētu un atdzesētu sviestu, pievieno arī pāris pilienu mandeļu ekstrakta. Sarīvē ābolus. 
  1. Miltiem pievieno olas ar sviestu, arī sarīvētos ābolus un valriekstus. 
  2. Visu lēni samaisa 
  3. Mīklu lej formā un cep 180 grādos 35 minūtes. 
  4. Kad pagājusi pusstunda, saliek katliņā glazūrai nepieciešamās sastāvdaļas. 
  5. Kad kūka izņemta no krāsns, katliņu ar glazūras sastāvdaļām liek uz uguns un karsē, līdz masa kļūst biezāka. 
  6. To uzreiz pārziež siltajai kūkai un atstāj, lai atdziest.
BURKĀNU KŪRE SKAISTUMAM UN VESELĪBAI
Burkāni ir ne tikai garšīgi un veselīgi, bet arī viens no efektīvākajiem un lētākajiem skaistumkopšanas līdzekļiem, ar kuru palīdzību tu vari iegūt veselīgu sejas ādu un starojošu skatienu. Lai  burkānos esošais karotīns organisma šūnās varētu pārvērsties par A vitamīnu, tam nepieciešama taukvielu klātbūtne, tāpēc vienmēr burkānus lieto kopā ar pāris pilieniem eļļas. Svaigs burkāns ir veselīgs un lēts našķis, kas nerada liekos kilogramus.
Attīroši salāti veselīgai ādai.
Sarīvē burkānu, sīki sagriez ziedkāpostu, puravus, (dilles) pētersīļus un samaisi mērci, ko pagatavo no citrona sulas un drusciņas labas augu eļļas. Lielisks vitamīnu, mikroelementu un šķiedrvielu avots, kas attīra zarnu traktu, gādā par skaistu ādu un svaigu sejas ādu. Ēd tos neierobežotā daudzumā, kad vien vēlies - brokastīs, pusdienās un vakariņās.
Barojoša maska sejai
Ar smalko rīvi sarīvē burkānu, pievieno ēdamkaroti saldā krējuma, vienu olu dzeltenumu, tējkaroti samaltu auzu pārslu, svaiguma efektam pievieno arī šķipsniņu sīki sakapātu zaļumu - dilles, piparmētras u.c. Visas sastāvdaļas samaisi un klāj uz tīras ādas. Pēc 20 minūtēm masku nomazgā remdenā ūdenī. Pēc šīs maskas parasti āda staro labsajūtā un nav vajadzības pēc krēma.
Vajadzīgs
• 2 olu dzeltenumi
• 50 g cukura
• 200 ml saldā krējuma
• 1 tējkarote degvīna (vai liķiera ar atbilstīgu garšu, šajā gadījumā - ābolu)
1.Olu dzeltenumus un cukuru saputo stingrās putās.
2.Saputo putukrējumu. Olu masu, putukrējumu un degvīnu rūpīgi sajauc.
3.Ne pārāk dziļu trauku izklāj ar pārtikas plēvi, tajā iepilda saldējuma masu, izlīdzina un uz 4-5 stundām liek saldētavā. Maisīt nav nepieciešams.
Vispirms jāpagatavo saldējums. Ja mājās nav saldējuma mašīnas, ērtāk gatavot parfē, kam nav nepieciešama ipaša ierīce, vienīgi parasta ledusskapja saldētava. Vienkāršības dēļ parfē dēvēsim par saldējumu; atšķiras tehnoloģija, nevis priekšstats un garša. Saldējuma pamatmasa ir jāsadala divās daļās - vienai pievieno klasisko garšu veidojošās sastāvdaļas, otrai - netradicionālās.
 Ābolus nomizo, pārgriež uz pusēm, izņem serdes, pārkaisa ar cukuru un kanēli un labi izkarsētā cepeškrāsni cep aptuve­ni 7-10 minūtes. Daļu cepto ābolu atstāj veselus, daļu sablenderē un rūpīgi iejauc saldējuma pamatā. Saldējumu vēlreiz ievieto saldētavā, lai sastingst. Kad pienācis laiks desertam, traukā kārto ceptos ābolus (kar­stu vai atdzesētu - gaumes jautājums) un saldējumu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru