Biezpiens ir ļoti sabalansēts produkts, jo satur gan taukvielas, gan olbaltumvielas, gan arī ogļhidrātus. Tas pat nedaudz pārspēj par ideālu produktu uzskatītos riekstus, kuros ir perfekta šo vielu grupu attiecība. Produktos ļoti svarīgas ir ne tikai sastāvdaļas, bet arī to proporcijas. Un biezpiens arī ģenētiski mums, ziemeļniekiem, ir atbilstošs. Vairākums zina šo patiesību par biezpienu, tāpēc lieto to uzturā katru rītu, bet - cik ilgi ēdīsi brokastīs no auksta ledusskapja tikko izņemtu biezpienu?! Ir labs veids, kā variēt un lietot biezpienu siltā veidā. Turklāt karsējot saglabājas vērtīgie mikroelementi, arī kalcijs. Zūd C vitamīns, bet biezpienā tā nebūt nav galvenā sastāvdaļa.
Biezpienam noteikti jākļūst par neaizvietojamu produktu to veģetāriešu ēdienkartē, kuri lieto uzturā piena produktus, jo tas satur arī ļoti daudz olbaltumvielu. Cilvēkam diennaktī uz vienu ķermeņa masas kilogramu vajadzīgs viens grams olbaltumvielu. Tradicionāli tās uzņemam, lietojot uzturā gaļu. Veģetāriešiem šis olbaltumvielu avots iet secen, tāpēc īpaši jādomā, kā pabarot savu muskulatūru. Novājināti, atrofiski muskuļi rada skeleta disbalansu - slodze nepareizi sadalās uz kauliem, un tie tiek bojāti. Taču normālam kaulam nav jālūst. Arī tad ne, ja cilvēks ejot nokrīt, citādi jau cilvēce nebūtu izdzīvojusi.
Biezpienam noteikti jākļūst par neaizvietojamu produktu to veģetāriešu ēdienkartē, kuri lieto uzturā piena produktus, jo tas satur arī ļoti daudz olbaltumvielu. Cilvēkam diennaktī uz vienu ķermeņa masas kilogramu vajadzīgs viens grams olbaltumvielu. Tradicionāli tās uzņemam, lietojot uzturā gaļu. Veģetāriešiem šis olbaltumvielu avots iet secen, tāpēc īpaši jādomā, kā pabarot savu muskulatūru. Novājināti, atrofiski muskuļi rada skeleta disbalansu - slodze nepareizi sadalās uz kauliem, un tie tiek bojāti. Taču normālam kaulam nav jālūst. Arī tad ne, ja cilvēks ejot nokrīt, citādi jau cilvēce nebūtu izdzīvojusi.
Starp citu, pavisam nesenā pagātnē osteoporozi konstatēja tikai rentgena uzņēmumos. Fotografējot kaut ko citu, pamanīja, ka cilvēka skelets kļuvis plāns, pat caurspīdīgs. Tad arī minēja terminu osteoporoze, bet neko nedarīja lietas labā. Un tikai pirms aptuveni 20 gadiem šo problēmu sāka pamatīgi pētīt, tāpēc osteoporozes jomā visas zināšanas un terapija ir balstītas uz pierādījumiem, nevis izdomājumiem.
Kā izdilst kauli.
Mūsu organisms darbojas pašregulējošā sistēmā, tāpēc, ja asinīs pazeminās kalcija līmenis, smadzenes dod impulsu kaulu šūnām noārdīt kaulu matricu. Šādā veidā tiek atbrīvots kalcijs, kas aizplūst uz asinīm, bet kauli gadu gaitā izdilst. It kā nekas īpašs, ja kauli kļūst vieglāki, ja vien tie nesāktu lūzt, un tā jau ir osteoporoze.
Kalcijs-roku rokā ar D vitamīnu.
Kalcijs ar D vitamīnu ir sajūgti. Kāpēc? Jo tikai tad mūsu organisms spēj pienācīgi izmantot kalciju, ko uzņemam ar produktiem. Tieši D vitamīns kalciju transportē caur zarnu sieniņu uz asinsriti. Un izrādās, ka 70-80 procentiem cilvēku ir pazemināti D vitamīna rādītāji organismā, bet pusei - pat kritiski.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru