pirmdiena, 2013. gada 14. oktobris

Stipriem kauliem - biezpiens

Veseliem kauliem patīk kalcijs, bet ļoti daudz tā ir biezpienā. 

Biezpiens ir ļoti sabalansēts produkts, jo satur gan taukvielas, gan ol­baltumvielas, gan arī ogļhidrātus. Tas pat nedaudz pārspēj par ide­ālu produktu uzskatītos riekstus, kuros ir perfekta šo vielu grupu attiecība. Produktos ļoti svarīgas ir ne tikai sastāvdaļas, bet arī to proporcijas. Un biezpiens arī ģe­nētiski mums, ziemeļniekiem, ir atbilstošs. Vairākums zina šo patiesību par biezpienu, tāpēc lieto to uzturā katru rītu, bet - cik ilgi ēdīsi brokastīs no auksta ledusskapja tikko izņem­tu biezpienu?! Ir labs veids, kā variēt un lietot biezpienu siltā veidā. Turklāt karsējot saglabājas vērtīgie mikroelementi, arī kalcijs. Zūd C vitamīns, bet biezpienā tā nebūt nav galvenā sastāvdaļa.
Biezpienam noteikti jākļūst par neaizvieto­jamu produktu to veģetāriešu ēdienkartē, kuri lieto uzturā piena produktus, jo tas satur arī ļoti daudz olbaltumvielu. Cilvē­kam diennaktī uz vienu ķerme­ņa masas kilogramu vajadzīgs viens grams olbaltumvielu. Tra­dicionāli tās uzņemam, lietojot uzturā gaļu. Veģetāriešiem šis olbaltumvielu avots iet secen, tāpēc īpaši jādomā, kā pabarot savu muskulatūru. Novājināti, atrofiski muskuļi rada skeleta disbalansu - slodze nepareizi sadalās uz kauliem, un tie tiek bojāti. Taču normālam kaulam nav jālūst. Arī tad ne, ja cilvēks ejot nokrīt, citādi jau cilvēce ne­būtu izdzīvojusi. 
Starp citu, pavisam nesenā pagātnē osteoporozi konstatēja tikai rentgena uzņēmumos. Fo­tografējot kaut ko citu, pamanī­ja, ka cilvēka skelets kļuvis plāns, pat caurspīdīgs. Tad arī minēja terminu osteoporoze, bet neko nedarīja lietas labā. Un tikai pirms aptuveni 20 gadiem šo problēmu sāka pamatīgi pētīt, tāpēc osteoporozes jomā visas zināšanas un terapija ir balstītas uz pierādījumiem, nevis izdomā­jumiem. 

Kā izdilst kauli.
Mūsu organisms darbojas pašregulējošā sistēmā, tāpēc, ja asinīs pazeminās kalcija līmenis, smadzenes dod impulsu kaulu šūnām noārdīt kaulu matricu. Šādā veidā tiek atbrīvots kalcijs, kas aizplūst uz asinīm, bet kauli gadu gaitā izdilst. It kā nekas īpašs, ja kauli  kļūst vieglāki, ja vien tie nesāktu lūzt, un tā jau ir osteoporoze. 

Kalcijs-roku rokā ar D vitamīnu. 

Kalcijs ar D vitamīnu ir sajūgti. Kāpēc? Jo tikai tad mūsu organisms spēj pienācīgi izmantot kalciju, ko uzņemam ar produktiem. Tieši D vitamīns kalciju transportē caur zarnu sieniņu uz asinsriti. Un izrādās, ka 70-80 procentiem cilvēku ir pazemināti D vitamīna rādītāji organismā, bet pusei - pat kritiski.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru