otrdiena, 2018. gada 25. septembris

Par to es padomāšu rīt. Prokrastinācija.

Prokrastinācija ir apzināta darbība, kurai, tāpat kā jebkurai citai mūsu rīcībai, ir sekas. Piemēram, tā vietā, lai veiktu apjomīgu darbu, kas turklāt jāpabeidz ātri, tu pēti jaunāko informāciju ziņu portālos, skaties Youtube video vai dari citus maznozīmīgus darbiņus, ik pa brīdim nodomājot – darbu es varu atlikt, jo, tikai mazliet iespringstot, tāpat visu paspēšu.



Kāpēc rodas prokrastinācija?
Viens no skaidrojumiem – vēlme izvairīties no negatīvām emocijām un stresa, kādas neizbēgami rada saspringts darbs, vēlme palikt baudas un komforta zonā. Taču kā vēl viens iemesls var būt arī neapzinātas bailes no sekām un rezultāta, kas radīsies, ja sāksi strādāt. Faktiski tās ir neapzinātas bailes no veiksmes, uzvaras un izdošanās, jo tās atkal uzliks jaunus pienākumus, tātad jaunu stresu. Prokrastinācijas sekas ir arī vainas sajūta par nepadarīto vai nepietiekami kvalitatīvi padarīto.
Protams, īslaicīga darba atlikšana ir pat vēlama, jo ļauj smadzenēm atpūsties un ievilkt elpu, bet ilglaicīgas prokrastinācijas sekas visbiežāk ir tikai un vienīgi negatīvas. 5 lietas, kas palīdz tikt galā ar nelāgo prokrastinācijas ieradumu: maksimāli sevi norobežot no laika zagļiem un uzmanības novērsējiem, plānot laiku un ievērot dienas režīmu, atbrīvoties no perfekcionisma (tas veicina atlikšanu, jo visu laiku liekas, ka būs vēl labāks brīdis, kad to darīt), kā arī – ieviest dzīvē mazliet humora. Paskatoties uz sevi no malas ar vieglu ironiju, sava uzvedība šķiet labošanas vērta.

Kā ar to cīnīties: galvenie nosacījumi.
Protams, problēmu prokrastinācijā vajag atrisināt globāli un sākt ar īsteno iemeslu meklējumiem. Iespējams, ir vērts vērsties pie profesionāla psihologa, lai viņš palīdzētu tikt skaidrībā ar sevi un atrisināt problēmu.
Bet, kā saka Buda: «Ja cilvēkam trāpījusi bulta, tad viņam svarīgi ātrāk to izraut, nevis uzdot jautājumus, kas viņam šo bultu iešāvis». Cīņai ar zemu pašvērtējumu un perfekcionismu vajag laiku, bet uzdevumu vajag veikt šodien, tagad, tāpēc sastādījām vienkāršu rekomendāciju sarakstu tiem, kas nevar pieķerties uzdevumam.

Vienkārši ķerieties pie lietas
Pārstājiet domāt par to, kā jūs to darīsiet, kādas grūtības jūs sagaida un kā novērtēs jūsu darbu. Vienkārši izmetiet visas šīs domas un sāciet darīt.
No interesantā pie garlaicīgā
Sāciet ar to darba daļu, kas jums ir saprotama un interesanta.
Tādā veidā jūs pieslēgsieties darbam, un tad jau turpināt būs daudz vienkāršāk. Bez tam, pirmais veiksmīgais solis izpildītā uzdevuma virzienā paaugstinās motivāciju nākamajiem soļiem.
Atrodiet vājās vieta
Noskaidrojiet, kas tieši gaidāmajā darbā jums nepatīk un kavē visu procesu.
Skaidri formulējiet problēmu, apdomājiet iespējamos ceļus problēmas atrisināšanai un sastādiet plānu (labāk rakstiskā veidā). Iespējams, patiesībā viss nav tik briesmīgi, kā likās pirmajā mirklī?
Sadaliet vienu lielu uzdevumu vairākos mazos
Ja uzdevums šķiet sarežģīts un nepaveicams, tad ir jēga to sadalīt vairākos mazos uzdevumos un izpildīt pa daļām, apbalvojot sevi par katru izpildīto punktu.
Piemēram, ja jūsu uzdevums – sakopt māju, tad uzskaitiet visu, ko jūs vēlaties izdarīt: izmazgāt grīdu, noslaucīt putekļus no plauktiem u.t.t. Un nosakiet sev balvu par katru izpildīto darbu: izmazgājāt grīdu – varat 15 minūtes palasīt grāmatu u.t.t.
Var pat ielādēt speciālo programmu - planeru (MicroToDo, NoName ToDo ) un pielikt ķeksīšus pretī izpildītajam darbam. Tur ir arī psihoterapeitiskais efekts – jūs gūstat baudījumu no tā, ka darbs, lai kāds tas arī būtu, ir paveikts, un tam pretī stāv ķeksītis, kas simbolizē pilnīgu un sekmīgu uzdevuma izpildi.
Beigās tādu ķeksīšu būs jau vairāki. Tādā veidā nostiprinās pozitīvās izjūtas par veiksmīgi pabeigtu darbu, un nākamo reizi jūs jau būsiet motivētāki, lai veiktu analoģiskas darbības.
Aizmirstiet par publiskajiem saitiem
Tagad cilvēkam, pateicoties publiskajiem saitiem, ir lielākas iespējas iekrist mūžīgajā prokrastinācijā. Tie no tiesas iesūc, tāpēc ir jāiemācās ierobežot šo saitu apmeklēšanu.
Tam, piemēram, var noderēt vecāku kontrole, iebūvēta atsevišķās antivīrusa programmās, vai paškontrole, aizliedzot sev ilgi uzturēties šajos saitos. Turklāt, daudzos brauzeros ir speciālie plugini, kas bloķē pieeju jūsu norādītajiem saitiem. 
  Sastādiet noteiktu plānu. 
  • Dodiet jēgu tam, ko darāt. Ja jūs uztverat savu darbu tikai un vienīgi kā pienākumu, tad piespiest sevi to darīt būs ļoti grūti. Meklējiet iemeslus, kāpēc jūs to gribētu darīt.
  • Viena neveiksme – vēl nav izgāšanās. Viens izgāzts projekts – tas nav krusts visai jūsu karjerai, un tas nenosvītro visus jūsu iepriekšējos sasniegumus. Pārstājiet baidīties un ļaujiet sev būt cilvēkam. Beidzot, atcerieties nosacījumu: «Dari to, ko vajag un lai notiek, kas notikdams».
  • Trenējiet gribas spēku. Piemēram, lieliski palīdz regulāra rīta rosmes izpilde no rītiem. Cīnoties ar rīta slinkumu un miegainību, jūs trenējat savu gribas spēku un, pateicoties tam, jūs jūtaties pārliecinātāks. Vienu reizi pārvarot sevi, pat tādā sīkumā, jūs kļūstat stiprāks un jums kļūst vieglāk saņemties.
***
Prokrastinācija var ļoti spēcīgi sabojāt jūsu dzīvi un tāpēc ar to noteikti vajag cīnīties. Kāds prokrastinē gadiem, skatoties, kā dzīve iztek caur pirkstiem, palaižot vējā iespējas un neko nedarot ar to.
Lai gan uzskaitījām virkni prokrastinācijas iemeslu, nav izslēgts, ka patiesībā problēma ir tajā, ka prokrastinators līdz galam nesaprot, kāpēc un kur viņš dodas, cik vērta ir katra diena.
Gētes „Faustā” atspoguļota brīnišķīga frāze: «Tikai tas ir laimes un brīvības cienīgs, kas katru dienu iet par tām cīņā». Un, iespējams, šīs domas apzināšanās arī ir labākais cīņas veids ar prokrastināciju.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru