pirmdiena, 2012. gada 19. novembris

Fitoterapeita padomi


Vislabāk ir dzert vairāku tēju maisījumu, lai iegūtu labāku ārstniecisko efektu.
Ja esat saaukstējies:
Ja ir paaugstināta temperatūra un vajag sviedrējošu tēju, tad kopā jauksim avenes, vīgriezes, liepu ziedus, melnā plūškoka ziedus, ja bez saaukstēšanās cilvēkam ir arī slikta dūša, šai tējai pievienojam melisu. Ar pretmikrobu, pretvīrusu iedarbību darbojas salvija, pieliekam vēl arī mazu šķipsniņu Islandes ķērpja (ja būs par daudz, var dabūt caureju, bet saaukstēšanās laikā bieži mēdz būt aizcietējumi, tāpēc ķērpis būs īsti laikā).
 Pret galvassāpēm pieliek asinszāli, ja ir kairinošs klepus, šai tējai vēl pievieno gaiļbiksītes, māllēpes lapiņas. Pret sāpēm muskuļos papildus klāt pieliekam baltā vītola vai kārkla mizu. Ja sāp kakls, ir angīna, neiesaka dzert karstu tēju, jo tas jau tā iekaisušo kaklu kairinās vēl vairāk, tādēļ labāk izvēlēties remdeni siltu vai pat vēsu tēju. Dažkārt pat iesaka ēst saldējumu. Tas tāpēc, ka pie iekaisumiem, vienalga, kur tas būtu - kaklā, ceļgalā, elkonī vai mugurā - siltu vai karstu kompresi neliek, vajag vēsumu. Piemēram, pie muguras sāpēm pirmā palīdzība būs ledus pūslis, kuru, pie sāpošās vietas paturot, tiek ..savilkti" asinsvadi, vēlāk asinis atkal attek.
Visas šīs tējas sastāvdaļas liek kopā, un tad katliņā vai kādā citā traukā, kur tiks uzlieta tēja, ņem 1 ēdamkaroti (tā ir dienas deva) šo tēju maisījuma, ko aplej ar karstu, verdošu ūdeni (līdz pat litram), ļauj ievilkties. Dzer siltu: vai nu uzsilda nākamajā lietošanas reizē, vai arī, kad tēja jau ir pamatīgāk ievilkusies, to vienkārši atšķaida ar jaunu, siltu ūdeni. Bērniem šī deva ir 1 tējkarote.
Pašā vīrusu vai gripas plosīšanās laikā, kad visapkārt visi slimo un negribat saslimt, jālieto tādi augi, kam ir pretmikrobu, pretvīrusu iedarbība. Ja gribam „bremzēt" mikrobu darbību, jāēd ķiploks, sīpols, svaigs kāposts. Augs, kas aizsargā organismu, ir salvija, estragons, vērmele. Spēcīgs augs ar ēterisko eļļu ir mārsils. Profilaksei var nokošļāt kādu kadiķa ogu. Dabas dots ..remantadīns" ir propoliss, kuru dienā vairākas reizes pakošļājam, kamēr tas mutē izkūst. Propoliss, ārsta vārdiem stāstot, esot unikāls dabas veidojums, jo to gatavojušas bites, lai turētu tīru stropu, biologi to ir pētījuši, bet tajā nav atraduši nevienu kaitīgu mikrobu. 
Cik ilgi drīkstam lietot kādas tējas?
Ārsts neiesaka ilgstoši lietot vienu tēju, bet gan pa laikam mainīt. Piemēram, piparmētru tēju dzerot ilgāk par diviem mēnešiem, var iedzīvoties grūtsirdībā, bet cilvēkiem, kas jau pēc dabas ir grūtsirdīgi, šī tēja var vēl ātrāk sniegt nospiedoša garastāvokļa efektu.
Kāpēc labāk dzert tēju maisījumus, nevis viena auga tēju?
Katram augam ir blakusparādības un viena auga tējas deva cilvēkam var būt par lielu. Piemēram, asinszāle, kuru zinām kā labu pretmikrobu, pretiekaisuma, pretsāpju un pretdepresijas tēju,lai tā labāk „iedarbotos", būtu jāņem ēdamkarote uz vienu krūzi. Tomēr dažiem cilvēkiem šāda deva varētu būt par lielu un var radīt tādas blakusparādības kā acu jutīgums pret gaismu, aizcietējums u.c., tāpēc to labāk lietot kopā ar citu zālīšu maisījumu.
1.Pelašķis: to zinām kā pretiekaisuma, pretklepus augu, bet to izmanto arī pret asiņošanu (tas pastiprina asins recēšanu). Ja esat iegriezuši pirkstā, pelašķa ziedus samaļ kafijas dzirnaviņās, liek uz savainotās vietas, pārsien.
2. Māllēpe: derēs pret klepu.
3.Ceļmallapas tēja der pret kuņģa sāpēm, ja vēl pievieno klāt vērmeli, šāda tēja palīdzēs pret gremošanas traucējumiem.
4. Brūkleņu lapiņas, tikko plaukušas bērza lapiņas, brūklenes un tīruma kosas tēja palīdzēs, ja gadījies aukstā laikā apsaldēt urīnceļus, nieres. Bērza lapas der arī aknu darbības uzlabošanai. Tāda tēja palīdzēs, ja lietojat tādus medikamentus, kas ir toksiski aknām, jo palīdzēs mazināt šo „slikto" iedarbību.
5. Skaistuma zālīte - kosa un kumelīte: kosas ir bagātīgs minerālvielu avots, satur silīciju, kas savukārt ir vajadzīgs matiem, ādai, nagiem. Kumelīte, kuru lietojam tad, kad pūšas vēders, varam lietot arī ārīgi ar kumelīšu izvilkumu mazgājot seju, tā iegūst skaistu mirdzumu. Dabiskās blondīnes, matus skalojot kumelīšu novārījumā (sauja kumelīšu ziedu uz litru ūdens), iegūst skaisti 'zeltainu matu toni.
6. Kliņģerīti varam tējā dzert vienu pašu, jo tai nav blakusiedarbības. Tā palīdzēs gļotādas stiprināšanai, piemēram, ja mutē saberzts jēlums, pa malciņam paskalo muti ar šādu tēju pēc ēšanas, tā derēs arī iekaisušam kaklam.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru