"Cūku bēres", cirks ar dzīvniekiem, olas Lieldienās, "Mārtiņami gaili kāvu", kaķēnu sūtīšana "jūrskolā", šašliks – vai Latvija būs Latvija bez tā visa? Jo pasaulē, kur dzīvnieki vairs nebūtu mūsu rīcībā esošs īpašums, triviāls iztikas un izklaides avots, arī tā visa vairs nebūtu. Turklāt nāktos pieņemt līdz šim svešas idejas par to, ka cūkām pienākas vienlīdzīga aizsardzība kā, teiksim, suņiem, vai par to, ka zivju ķeršana uz āķa, ja noņemam kultūras uzslāņojumu, īpaši neatšķirtos no putnu ķeršanas ar to pašu slieku uz tā paša āķa. Vegāni labprāt arī aizvietotu teicienu "divi zaķi ar vienu šāvienu" pret "divi burkāni ar vienu rāvienu", bet (atļaujoties vēl mazliet pajokot) Lāčplēsis varbūt tiks pārdēvēts par Lāč-glābi.
Atgriežoties pie tēmas nopietnāk – dzīvnieku aizstāvības centieni tiešām skar visdažādākās jomas un iesakņojušās tradīcijas, un šīs vegānisma ekspansīvās būtības dēļ vegāni mēdz saņemt nievājošus apzīmējumus un naidīgus komentārus. Pat tad, kad uzmanības pievēršana dzīvnieku izmantošanas problēmām notiek pavisam saudzīgi, tas tomēr var būt par daudz, lai cilvēks to sagremotu un mierīgi apdomātu. Dažreiz par daudz ir pat tas vien, ka tev blakus, teiksim, pie pusdienu galda ir kāds ar būtiski atšķirīgu nostāju jautājumos, kas skar sirdsapziņu.
Sandris Ādminis, Satori
Pamatlietas par vegānisku uzturu.
Ja esi dzirdējis(-usi), ka cilvēks nevar iztikt bez dzīvnieku izcelsmes produktiem — gaļas, piena produktiem, olām —, tad zini: tās ir pilnīgas aplamības! Gan teorijā, gan praksē ir pierādīts un apstiprināts, ka vegānisks uzturs ir veselīgs un nodrošina visas nepieciešamās
uzturvielas. Turklāt šāds uzturs var gan pasargāt no dažādām slimībām, piemēram, vēža, diabēta, artrīta, sirds un asinsvadu saslimšanām, gan veicināt izveseļošanos. Daudziem, kļūstot par vegāniem, normalizējas ķermeņa svars, samazinās sliktā holesterīna daudzums asinīs, asinsspiediens vairs nesagādā raizes, ir vairāk enerģijas. Tas viss, protams, ar nosacījumu, ja uzturs ir pārdomāts. Bet vai tad, ēdot gaļu, olas un sieru, par uztura sabalansēšanu nav jādomā? Tāpat ir.
Šoreiz pavisam īsi par to, kas ir veselīga, sabalansēta vegāniska uztura pamatā. Tev ir jāatceras, ka ir piecas augu valsts pārtikas grupas, kuras tev sniegs visas nepieciešamās uzturvielas.
Graudaugu produkti, piemēram, maize, makaroni, rīsi, auzu pārslas, griķi, prosa u.c. Dārzeņi — ne tikai kartupeļi un burkāni, bet arī brokoļi, puravi, topinambūri, ķirbji, avokado un kas tik vēl ne!
Pākšaugi — visdažādākās (un to ir patiešām ļoti daudz!) pupas, zirņi un lēcas.
Augļi — visi, ko vien vari iedomāties.
Rieksti un sēklas, piemēram, valrieksti, lazdu rieksti, saulespuķu sēkliņas, linsēklas, ķirbju sēklas, mandeles.
Neraizējies, tev nav pirms katras ēdienreizes jānosver, cik gramu no katras produktu grupas apēdīsi. Vienkārši paturi tās prātā un centies katru dienu dažādās kombinācijās ēst pa druskai no tā visa.
Kāpēc vegānisms?
Katru gadu tiek nogalināti vairāk nekā 70 miljardi dzīvnieku tikai cilvēku uztura vajadzībām. Lūdzu, apstājies un izlasi iepriekšējo teikumu vēlreiz. Vai šo skaitu tu vispār spēj aptvert? Aiz katra indivīda no šiem miljardiem ir sāpes un ciešanas. Vai tam tā ir jābūt? Mēs domājam, ka nē. Izvēloties vegānisku uzturu, arī tu šim absurdam saki nē. Katrs vegāns gadā aiztaupa desmitiem dzīvnieku ciešanas un nāvi. Vai zināji, ka ASV vien 2014. gadā tika nogalināti par 400 milj. dzīvniekiem mazāk, jo cilvēki arvien vairāk ierobežo dzīvnieku produktu patēriņu?
Latvijā vegānisms izplatās diezgan iespaidīgos tempos. Par laimi, arvien vairāk uzturzinātnieku un diētas ārstu atzīst vegānismu par veselīgu uztura veidu. Noskaties šo video un iepazīsties ar diētas ārsta uzturzinātnieka Zigurda Zariņa viedokli par vegānismu un viņa ieteikumiem augu valsts uztura optimizēšanai. "Labi sabalansēts, pārdomāts vegānu uzturs nekaitēs nevienam."
Humoss:
1 bundža turku zirņu, 4 ēd.k. tahini (sezama sēklu pasta) - var iztikt arī bez, 1/4 gl. olīveļļas
1/4 gl. ūdens,1 ķiploka daiviņa, 2 ēd.k. citrona sulas, sāls, pipari un citas garšvielas pēc izvēles
Pagatavošana
Visas sastāvdaļas sablenderē, līdz tiek iegūta krēmīga konsistence. Pievieno garšvielas pēc savas gaumes. Humosu smērē uz maizes, lavašā, izmanto kā mērci vai piedevu.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru