ceturtdiena, 2015. gada 28. maijs

Kā uzveikt paģiras

Apmeklētā pasākuma izdošanās nebūt nav proporcionāla patērētā alkohola daudzumam, tomēr pāris dzēriena glāzīšu nereti ir ierasta prakse. Kā ar bīstamo vielu nepārspīlēt, un ko darīt nākamajā rītā, ja tomēr gadījies pāršaut pār strīpu?
Saviesīgs pasākums.
Jaungada ballīte vai drauga dzimšanas diena - tiek paceltas šampanieša glāzes, nereti iemalkots arī kas stiprāks. Ja dzerts par daudz, vakarā piedzīvoto jautrību nākamajā rītā nomaina paģiras.
Paģiras parasti izraisa organisma dehidratācija jeb ūdens zudums. Lietojot pārāk daudz alkohola, ūdens nepagūst organismā uzsūkties un tiek uzreiz izvadīts.


Nespēks nākamajā dienā skaidrojams ar kvalitatīva miega trūkumu. Lai arī gultā pavadīts ilgs laiks, miegs nav bijis pietiekami dziļš, lai organisms spētu pienācīgi atkopties. Paģirām raksturīgas arī galvassāpes, drebuļi, vemšana, pat samaņas zaudēšana.
Vienīgais veids, kā droši izvairīties no šiem simptomiem, ir nedzert nemaz. Taču, ja gadījies iedzert mazliet par daudz, lūk, daži padomi, kā mazināt paģiru spēku.
Pirms ballītes. Nedzer tukšā dūšā. 
Pirms plānotās izklaides ieteicams kārtīgi iestiprināties. Vislabākie ir viegli sagremojami ēdieni, piemēram, dārzeņu biezzupa. Kuņģa gļotādu aizsargās arī sviestmaize, nūdeles, jogurts. Ieteicams atturēties no rūpnieciski apstrādātiem produktiem un produktiem, kas satur daudz cukura, jo tie var v eicināt alkohola uzsūkšanos organismā.
Neaizmirsti par uztura piedevām.
Svarīgi uzturā iekļaut vielas, kas satur antioksidantus, piemēram, zaļos lapu dārzeņus un augļus. Tie palīdz aizsargāt aknas. Nevajadzētu aizmirst arī par pārtiku, kas bagāta ar A, C un E vitamīnu, jo tieši tos organisms patērē lielā daudzumā, kad tiek lietoti stiprie alkoholiskie dzērieni.
Nepārēdies 
Mēra izjūta ieteicama ne tikai alkoholisko dzērienu izvēles ziņā, bet arī maltītē, kas ieturēta pirms tam. Uzņemot treknu, neveselīgu un grūti sagremojamu pārtiku, organisms iztērē uzkrāto enerģiju tās pārstrādei. Pārlieku liela kuņģa noslogošana ar smagu pārtiku izraisīs sliktu pašsajūtu nākamajā rītā arī bez alkohola klātbūtnes.
Ballītes laikā. Plāno savu dzērienu karti 
Ieteicams jau pašā sākumā izlemt, kādu alkoholu lietosi. Svarīgi nejaukt dažādus dzērienus, jo katram ir savs sastāvs un iedarbība.
Dzer ūdeni 
Viens no alkohola galvenajiem izraisītajiem kaitējumiem organismā ir dehidratācija, tāpēc jāatceras par ūdens dzeršanu. Malko ūdeni pirms svinībām, malko to starp dzērieniem un malko arī pēc tam! īpaši svarīgi izdzert lielu ūdens glāzi pirms gulētiešanas, lai organismam būtu iespēja nakts mierā lielu daļu pazaudētā veselīgā šķidruma atgūt un rīts būtu patīkamāks.
Ar paģirām cīnās citur pasaulē 
Turcijā paģiru izraisītos simptomus ierasts likvidēt ar jogurtu un dažādiem citiem fermentētiem piena produktiem. 
Francijā nākamajā dienā pēc ballītes dzer stipru kafiju ar sāli un vāra sīpolu zupu. Ja nepalīdz, veido īpašu kokteili - citrona sulai vienādās daļās pievieno baltvīnu un gāzētu ūdeni. 
Krievijā ne vienu vien paģiru nomocīto ikdienas dzīvē atgriezuši skābēti kāposti un sālījumu sula. 
Indijā veic īpašu rituālu, kurā nepieciešams ūdens un vīraks. Ūdens glāzei pievieno 2-3 pilienus eļļas, anīsu, citronu, piparmētru, pelašķi, kadiķa lapas, fenheļa tējas lapas un mazliet vaniļas. Meditējot ieelpo vīraku un maisījumu lēni izdzer. 
Vācijā ēd jēra gaļu un banānus. Tas pēc dzīrēm nodrošina enerģijas straujāku atjaunošanos. Brazīlijā nākamajā rītā pēc alkohola lietošanas sajauc dzērienu no gvajaves, mango un citrona. 
Somijā pret paģirām cīnās ar aukstu alu un siļķi. 
Lielbritānijā ēd spinātus, dzer rozmarīna tēju, kas palīdz novērst
galvassāpes. Uzskata, ka labākais pret paģirām ir grauzdiņš ar sviestu un medu. Šī vienkāršā uzkoda palīdz papildināt nātrija, kālija un fruktozes trūkumu organismā. 
Singapūrā paģiru uzveikšanai gatavo īpašu zupu no rūpīgi atlasītiem augiem un žeņšeņa saknes. 
Japānā iemērc marles saiti sakē, uzliek uz mutes un elpo caur to. 
Mongolijā paģiru simptomus mēģina novērst ar dzērienu no tomātu sulas un marinētām aitu acīm.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru