sestdiena, 2015. gada 16. maijs

Nenoveco pirms laika!

Mūžīgās jaunības noslēpumu cilvēki centušies atklāt jau pirms gadu tūkstošiem. Mēs esam reālāki - ir jādzīvo un jāēd tā, lai nenovecotu
pirms laika. Ir lietas, kas būtu jāievēro, ja nevēlies šos dabas no­teiktos procesus pasteidzināt.
Neskrien vilcienam pa priekšu!
Ko darīt, lai neatkarīgi no pa­sē ierakstītā vecuma izskatītos labi un justos brīnišķīgi?
 Lieku reizi var atgādināt, ka smēķēšana, pārlieka aizraušanās ar alkoholu un mazkustīgums noteikti ir lie­tas, par kuru bīstamību nevajadzētu aizmirst. Šoreiz galvenais akcents tiek likts uz pasāku­miem, kas var līdzēt, nevis kai­tēt. Ko iesākt? Rīkoties! Rūpēties par sirds veselību, regulāri sekot redzes kvalitātei, trenēt atmiņu, katru dienu staigāt ne mazāk par 30 minūtēm, kāpt pa kāpnēm, vingrot katru dienu vismaz 10 mi­nūtes, braukt ar divriteni vai iz­mantot velotrenažieri, peldēt.
Pieci produkti, par kuru esamību labāk aizmirsti
1. Sāls. Ierobežo tā patēriņu, cik iespējams. Atceries, ka sāls lielā daudzumā ir rūpnieciski ražotajos pārtikas produktos, piemēram, desu izstrādājumos, pusfabrikātos, mērcēs.
2. Balto miltu izstrādājumi. Ogļhidrāti, ar kuriem pārbagāta baltmaize, cepumi, kūkas un pīrāgi, ir ar augstu glikēmisko indeksu (Cl). Savukārt tas nozīmē, ka tie paaugstina cukura līmeni asinīs, sirds un asinsvadu slimību risku un, protams, ievērojami palielina vidukļa apkārtmēru.
3. Transskābes — specifisks nepiesātināto taukskābju veids. Sastopams cietā margarīna šķirnēs un kulinārijas taukos, tādējādi arī produkcijā, kurā šie tauki tiek izmantoti. Dabā neeksistē, to hidrogenizācijas procesā iegūst no augu eļļas. Izvairies no produktiem, uz kuriem norādīts, ka tie satur hidrogenizētus vai daļēji. Transskābes var radīt asinsvadu problēmas, pazemina imunitāti, negatīvi ietekmē dzimumfunkciju un jaundzimušo svaru.
4. Piesātinājās taukskābes. Bagātīgi pārstāvētas gaļā un piena produktos. Veicina asinsvadu nosprostošanos, sirds un asinsvadu slimību attīstību, pazemina organisma pretošanās spējas ļaundabīgām slimībām.
5. Rūpnieciski ražotā pārtika un pusfabrikāti. Ja ir laiks, izlasi, no kā tie gatavoti, kā saglabāti un iepakoti, tad arī vēlme tos ēst ikdienā pazudīs pati no sevis. Diez vai tevi iejūsminās desas šķēle, kura sastāv, piemēram, no vistas gaļas plēksnītes, cūku ādas emulsijas un sojas...
10 dārzeņi kas neļaus apsteigt laiku:
kāposti, spināti, brokoļi, sarkanās bietes, paprika, sīpoli, saldā kukurūza, baklažāni, ķiploki, ingvers.
11 augļi un ogas, kas pagriež pulksteni atpakaļ:
melnās plūmes, mellenes, kazenes, meža un dārza zemenes, avenes, vīnogas, ķirši, Ērkšķogas, lācenes, jāņogas, papaija.








2 komentāri:

  1. Pie visa augstāk minētā vēl ir gēnu pārmantojamība, iedzimtas slimības utt. Tā kā, ne visu risina alkohola vai tabakas nelietošana, fiziska noslodze, bet arī citi faktori!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par komentāru! :) Protams, ka ir daudz citu faktoru! lai tos visus izsanalizētu, vajag biezu grāmatu :) Bet es zinu daudzus cilvēkus, kas aktīvi lieto margarīnu!

      Dzēst