trešdiena, 2014. gada 27. augusts

Kā aizbēgt no iesnām

Saaukstēšanās tevi nenoķers, ja stiprināsi veselību. Stiprinājumiem jābūt pilnvērtīgā, līdzsvarotā uzturā: jāēd vitamīniem bagāta pārtika (citrusaugļi, kivi, lociņi, ķiploki, sīpoli, skābēti kāposti, dzērvenes), jādzer daudz šķidruma (minerālūdens, augļu sulas, tējas). Lāču veselību “apēst” pilnvērtīgi neizdosies, ja to darīsi gariem zobiem: jāatceras par veselās miesas saistību ar veselo garu, tāpēc centies uzturēt možumu un mundrumu. 
'Teiksi - neiespējami? Noskaties vēlreiz filmu “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”! Kaut uz brīdi oma uzlabosies. Saaukstēšanās slimību kulminācijas brīžos jāizvairās no vietām, kur uzturas daudz cilvēku. Jā vēdina telpas, lai mazinātu slimību izraisītāju koncentrāciju tajās. Savukārt gluži lieka varonība ir saslimušam iet uz darbu: tad savu slimību “uzdāvināsi” arī kolēģiem.

Ja iesnas ir hroniskas vai alerģiskas, degunu nedrīkst sildīt! Bērniem līdz piecu gadu vecumam degunu labāk nešņaukt vispār. Ja šķiet, ka esi vesela, bet klepus nepāriet vai ir grūti elpot, ir vājums un paaugstināta temperatūra, noteikti jāiet pie ārsta! Varbūt sācies plaušu karsonis. Ja ir paaugstināta temperatūra, turklāt vemšana, nespēks, lauž kaulus un sāp norijot, runa var būt par smagāku saslimšanu.
TAS JĀZINA
Ja ir saaukstēšanās vai gripa, antibiotikas lietot nav jēgas — tās uzveic tikai baktērijas, nevis iesnu un gripas izraisītājus vīrusus.Gripa ir smagāka.Ja iesnas nepāriet ilgāk par nedēļu, jāiet pie ārsta! Veci, bet labi paņēmieni pret klepu, iesnām un veselības stiprināšanai.
Alvejas želejveidīgo mīkstumu un sulu samaisa ar medu un lieto pa ēdamkarotei trīs reizes dienā. Labs ir arī medus un citrona sulas maisījums. Degunā var pilināt sīpolu sulu. Ja deguns ciet, var pakošļāt šūnu medu. Pēc brīža elpot būs vieglāk. 
Ja moka klepus, krūtis var ieziest ar sasildītu medu vai speciālām ziedēm ar ēteriskajām eļļām (tās var ziest arī uz kāju ikriem un pēdām, taču uzmanību - mentols var būt kairinošs jutīgākiem cilvēkiem). No zaļu tējām pret klepu efektīvs ir eikalipts un īslandes ķērpis. Liepziedu un aveņu ogu tējas ir sviedrējošas. Tās lieto, lai mazinātu temperatūru. Atklepošanai labs ir karsts piens ar sviestu un naža galu sodas. Spēcinošs līdzeklis ir medus rutkā: izdob dārzeni, piepildi ar medu, nogaidi, līdz tas "izsūc" rutka labumu, un lieto pa karotītei. Mērcējot kājas, siltajā ūdenī var iemaisīt sinepju pulveri vai iemest sinepju plāksterus.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru