12. Ierobežo desertu baudīšanu. Saldēdiens tikai sestdienas vakarā ir laba, bet aizmirsta tradīcija, pie kuras vērts atgriezties. Ja pēc ikdienas maltītes kārojas apēst kaut ko gardu, izvēlies augļus.
13. Dzer zāļu tējas. Par apetītes remdinātājiem uzskata melisas un kumelīšu tēju. Dažiem cilvēkiem ēstgribu mazina arī melnā tēja, jo tai piemīt centrālo nervu sistēmu stimulējoša ietekme.
14. Droši izvēlies baudīt tādus produktus, kas prasa rūpīgāku košļāšanu un gremošanu. Košļāšanas process drīzāk sūtīs smadzenēm signālu, ka jau esi paēdis arī tad, ja vēl nebūsi notiesājis tik daudz ēdiena kā parasti.
15. Paturi prātā, ka brokastis ir dienas svarīgākā maltīte, tāpēc no rīta paēst ir svarīgi, ja izlaidīsi brokastis, ātrāk sajutīsi enerģijas izsīkumu un tiksi pie vilka apetītes.
16. Neej uz veikalu izsalkusi. Tas rosinās nopirkt daudz tādu produktu, kuri patiesībā nemaz nav vajadzīgi, bet, atrodoties virtuvē, rosinās vēlmi vēl kaut ko notiesāt.
17. Nekad neēd pie televizora, lasot grāmatu vai žurnālu. Tādā veidā tu zaudē kontroli pār sava sāta sajūtu.
18. Katru dienu notiesā vienu apelsīnu vai greipfrūtu - tas liks apetītei turēties no tevis pa gabalu. Atceries, ka greipfrūtu nav vēlams ēst, ja tobrīd lieto kādus medikamentus. Ir izpētīts, ka greipfrūti neitralizē dažu medikamentu iedarbību.
19. Lai arī tās ir tikai darbdienas vakariņas ģimenes lokā, parūpējies, lai maltīte tiktu skaisti pasniegta, iededz uz galda svecīti, uzklāj galdautu, tādā veidā ēdienreize kļūst arī par estētisku baudījumu, bet, baudot atmosfēru, cilvēks mazāk domā par ēdienu, ēd lēnāk un pārēdas retāk.
Izvēlies pareizo uztura piramīdu!
Pasaulē milzīga uzmanība tiek pievērsta visam, kas var palēnināt novecošanās procesus. Populāra ir Dr. Lama.
(Dr. Michael Lam) sastādītā pretnovecošanās uztura piramīda (anti-aging food pyramid).
1.Tās pamatā ir produkti, kuri jālieto katru dienu:
• tīrs ūdens - 10-12 glāzes dienā;
• augļi un graudi ar zemu glikēmisko indeksu, lēcas, mieži, zaļie lapu dārzeņi šķiedrvielām un enerģijai;
• pākšaugi un rieksti, pilngraudu pārslas ar zemu glikēmisko indeksu;
• organic (eko, bio) olas kā labs olbaltumvielu avots.
2. Nākamajā pakāpē atrodas produkti, kuri tiek rekomendēti divas reizes nedēļā:
• olīveļļa, zivis vai dabiskos apstākļos audzētu mājputnu gaļa kā taukvielu un proteīna avots;
• dziļūdens zivis, piemēram, tuncis vai lašveidīgās zivis, jūras līdakas.
3. Pēdējie ir produkti, kuri būtu jālieto tikai reizi nedēļā:
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru