Kur svētki - tur mielasts. Kur mielasts - tur pārēšanās. Esi labā omā, dzer ūdeni, ēd apelsīnus, desertu atstāj sestdienai, un pārēšanās nebūs tev bieds.
1. Ēd lēnām. Kādā pētījuma 30 sievietēm katru dienu lika izēst šķīvi ar spageti makaroniem. Kad viņas ēda ātri, katru reizi tika uzņemtas aptuveni 646 kalorijas, bet, kad eksperimenta dalībnieces pirms katra nākamā kumosa ieturēja pauzīti un katru kumosu sakodīja vismaz 1 5-20 reizes, viņas uzņēma tikai 579 kalorijas. Nepieciešamas vismaz 20 minūtes, līdz smadzenes pilnībā uztver signālu, ka tavs vēders jūtas apmierināts.
2. Ieturi vairākas nelielas maltītes vienas lielas ēdienreizes (ar kārtīgu pieēšanos) vietā. Jo lielāku porciju vienā reizē notiesāsi, jo ātrāk piedzīvosi strauju enerģijas pieplūdumu, bet pēc kāda laika - tikpat strauju enerģijas kritumu. Bada sajūta atgriežas.
2. Ieturi vairākas nelielas maltītes vienas lielas ēdienreizes (ar kārtīgu pieēšanos) vietā. Jo lielāku porciju vienā reizē notiesāsi, jo ātrāk piedzīvosi strauju enerģijas pieplūdumu, bet pēc kāda laika - tikpat strauju enerģijas kritumu. Bada sajūta atgriežas.
3. Gatavojot ēdienu, samazini pievienoto garšvielu daudzumu. Atsevišķi apetīti rosinoši hormoni aktivizējas, ja ēdienam tiek pievienots pārāk daudz garšvielu.
4. Nemērdē sevi badā. Badošanās ir viens no bīstamākajiem ienaidniekiem, runājot par veselīgas ēšanas paradumiem. Ilgstoša atturēšanās no ēdiena rada enerģijas deficīta sajūtu, tāpēc pēc badošanās cilvēks spēj apēst vismaz pāris reižu vairāk nekā pirms tam.
5. Ēd no maziem šķīvīšiem. Tam ir psiholoģisks efekts. Uz liela šķīvja var salikt vairāk ēdiena, un tas mūs neapzinati piespiež notiesāt visu, kas pasniegts.
6. Izdzer glāzi ūdens pirms katras maltītes. Ūdens enerģētiskā vērtība ir līdzvērtīga nullei, tāpēc tas ideāli piepilda tavu vēderu, radot sajūtu, ka esi paēdis.
7. Neturi ēdienu savā redzeslokā. Virtuve neko neatstāj uz galda, jo ēdiens, kuru tu redzi arī tad, kad neesi izsalcis, psiholoģiski rosina apetīti.
8. Uz galda servē gatavas porcijas, bet zupas terīni vai bļodu ar atlikušajiem vārītajiem kartupeļiem atstāj virtuvē. Ja kāds vēlēsies papildu porciju, viņam būs jāpieceļas no galda un jāaiziet pēc ēdiena. Ir cerība, ka slinkākos gardēžus šāda ēdiena servēšanas metode atturēs no papildu porcijām.
9. Esi labā noskaņojumā. Ir pieradīts, ka starp serotonīnu (ķīmisku vielu, kas atbild par dusmām, agresiju un garastāvokli) un tavu omu pastāv sakarība. Kad serotonīns aktivizējas smadzenēs, tas rada arī sāta sajūtu, pirms esi paguvis paēst, tāpēc izdevīgāk sēsties pie galda labā noskaņojumā.
10. Pacenties neuzdzert maltītes laikā. Tas veicinās apetīti, un tu varēsi apēst vairāk.
11. Pārliecinies, vai uz šķīvja ir pareizas ēdiena proporcijas. Visvairāk vietas pienākas dārzeņiem un salātiem.
12. Ierobežo desertu baudīšanu. Saldēdiens tikai sestdienas vakarā ir laba, bet aizmirsta tradīcija, pie kuras vērts
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru