trešdiena, 2013. gada 11. septembris

19 padomi kā paēst, bet nepārēsties 1.


Kur svētki - tur mielasts. Kur mielasts - tur pārēšanās. Esi labā omā, dzer ūdeni, ēd apelsīnus, desertu atstāj sestdienai, un pārēšanās nebūs tev bieds. 
1. Ēd lēnām. Kādā pētījuma 30 sievietēm katru dienu lika izēst šķīvi ar spageti makaroniem. Kad viņas ēda ātri, katru reizi tika uzņemtas aptu­veni 646 kalorijas, bet, kad eksperimenta dalībnie­ces pirms katra nākamā kumosa ieturēja pauzīti un katru kumosu sakodīja vismaz 1 5-20 reizes, viņas uzņēma tikai 579 kalorijas. Nepieciešamas vismaz 20 minūtes, līdz smadzenes pilnībā uztver signālu, ka tavs vēders jūtas apmierināts.
Meratol


2. Ieturi vairākas nelielas maltītes vienas lielas ēdienreizes (ar kārtīgu pieēšanos) vietā. Jo lielāku porciju vienā reizē notiesāsi, jo ātrāk pie­dzīvosi strauju enerģijas pieplūdumu, bet pēc kāda laika - tikpat strauju enerģijas kritumu. Bada sajūta atgriežas. 
3. Gatavojot ēdienu, samazini pievienoto garšvielu daudzumu. Atsevišķi apetīti rosinoši hormoni aktivizējas, ja ēdienam tiek pievienots pā­rāk daudz garšvielu. 
4. Nemērdē sevi badā. Badošanās ir viens no bīstamākajiem ienaidniekiem, runājot par ve­selīgas ēšanas paradumiem. Ilgstoša atturēšanās no ēdiena rada enerģijas deficīta sajūtu, tāpēc pēc ba­došanās cilvēks spēj apēst vismaz pāris reižu vairāk nekā pirms tam. 
5. Ēd no maziem šķīvīšiem. Tam ir psiholoģisks efekts. Uz liela šķīvja var salikt vairāk ēdiena, un tas mūs neapzinati piespiež notiesāt visu, kas pasniegts.

6. Izdzer glāzi ūdens pirms katras maltītes. Ūdens enerģētiskā vērtība ir līdzvērtīga nul­lei, tāpēc tas ideāli piepilda tavu vēderu, radot sajūtu, ka esi paēdis.
7. Neturi ēdienu savā redzeslokā. Virtuve neko neatstāj uz galda, jo ēdiens, kuru tu re­dzi arī tad, kad neesi izsalcis, psiholoģiski rosina apetīti. 
8. Uz galda servē gatavas porcijas, bet zupas terīni vai bļodu ar atlikušajiem vārīta­jiem kartupeļiem atstāj virtuvē. Ja kāds vēlēsies papildu porciju, viņam būs jāpieceļas no galda un jāaiziet pēc ēdiena. Ir cerība, ka slinkākos gardēžus šāda ēdiena servēšanas metode atturēs no papildu porcijām. 
9. Esi labā noskaņojumā. Ir pieradīts, ka starp serotonīnu (ķīmisku vielu, kas atbild par dusmām, agresiju un garastāvokli) un tavu omu pa­stāv sakarība. Kad serotonīns aktivizējas smadzenēs, tas rada arī sāta sajūtu, pirms esi paguvis paēst, tā­pēc izdevīgāk sēsties pie galda labā noskaņojumā. 
10. Pacenties neuzdzert maltītes laikā. Tas veicinās apetīti, un tu varēsi apēst vairāk. 
11. Pārliecinies, vai uz šķīvja ir pareizas ēdiena proporcijas. Visvairāk vietas pienā­kas dārzeņiem un salātiem. 
12. Ierobežo desertu baudīšanu. Saldēdiens tikai sestdienas vakarā ir laba, bet aizmirsta tradīcija, pie kuras vērts

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru