sestdiena, 2014. gada 4. janvāris

Atgūsti slaidumu pēc svētkiem!

Garās svētku brīvdienas liek sevi manīt – svārki spiež, enerģijas trūkst, bet apetīte tikai pieaug. 
Ievero režīmu
Dietoloģe Lolita Neimane skaidro, ka enerģijas trūkums pēc svētkiem vistiešākajā veidā saistīts ar pārēšanos. «Svētku laikā mēs apēdam vairāk kalo­riju, nekā spējam sadedzināt. Organisms visu enerģiju iz­manto, lai ēdienu pārstrādātu, tāpēc pāri nekas daudz vairs nepaliek. Turklāt svētku lai­kā parasti atkāpjamies no ierastā režīma - ēdam neregulāri un daudz. Tas liedz organismam noturēt vienmērīgu glikozes daudzumu, tāpēc pastiprināti kārojas pēc salda. Šādu apbur­to loku iespējams pārraut, tikai atgriežoties pie regulārām un veselīgām ēdienreizēm. Svētkos piemirstam arī par pietiekamu ūdens patēriņu, līdz ar to palē­ninās vielmaiņa, no organisma netiek izvadītas šlakvielas, kas ir lieliska barība taukšūnām, kura; apmierinātas piebriest un izspie­žas vēderiņa, pēcpuses un gurni rajonā,» stāsta Lolita Neimane.
Visefektīvāk apetīti var nomie­rināt ar ūdeni. Tāpēc izdzer divas glāzes ūdens no rīta, pa glāzei - pusstundu pirms ēšanas un di­vas stundas pēc ēšanas. Atturēties no našķēšanās va­karos palīdzēs vienkāršs triks: pārnākdama mājās no darba, sava ērtā mājas tērpa vietā uzvelc tās džinsa bikses, kas tev derēja vēl pavisam nesen. Redzēsi - apetīte pāries pati no sevis. Gatavojot izmanto sezonālos dārzeņus, bet asumam tiem pie­vieno nevis sāli, bet garšvielas, sīpolus un ķiplokus. Ēdiens uz­reiz kļūs sātīgāks. Izvēlies fiziskās aktivitātes, kas pašai patīk un rada prieku. Ja ne­patīk sevi sviedrēt trenažieru zālē, no rita velti laiku vingrošanai, bet pārvietošanos ar auto iespēju ro­bežās aizstāj ar pastaigām. 
Atstāj lieko pirtī 
Veselīga dzīvesveida eksperte Elita Drāke uzskata: ķermeņa un prāta sakārtošana pēc svēt­kiem jāsāk ar pirts apmeklēju­mu. Pirtī nepiecie­šams vismaz piecas reizes kār­tīgi izkarsēties, starplaikos dzert organismu attīrošu tēju. Auksta kontrastduša vai veldzēšanās baseinā (āliņģī) ieteicama pēc trešās karsēšanās reizes. Tad organisms saņem īstu šoka tera­piju un visu orgānu darbība vēl vairāk pastiprinās. Karstuma un aukstuma kontrasts palīdz pār­varēt arī emocionālo nogurumu, kas raksturīgs pēc svētkiem. Ja vēl pamatīgi nopērsies, tvirta,samtaina āda, laba pašsajūta un enerģijas pieplūdums garantēti. Pēc pirts īpaši efektīvi iedarbosies arī dažādi limfu dzenoši, pretcelulīta vai ādu barojoši līdzekli. 
Mazināt apetīti un atgriezties pie pareiza ēšanas režīma palīdzēs viena atslodzes diena, kuras laikā ieteicams dzert tikai kefīru vai ēst rīvētus sezonālos dārzeņus bez piedevām. 
Tā kā svētku maltītes un dažādi dzērieni pamatīgi noslogo aknas, tās ieteicams attīrīt, dzerot eļļu. Piemēram, no rīta tukšā dūšā iedzert tējkaroti mārdadžu eļļas, ēdienreizes laikā - karoti linsēklu eļļas. Eļļa palīdz uzlabot vielmaiņu un regulēt svaru. 
Recepte ķermeņa slaidinašanai
GREIPFRŪTU UN JŪRAS SĀLS VANNA
Uzlabos limfas atteci, palīdzēs izvadīt lieko šķidrumu, tonizēs ādu, uzlabos garastāvokli. 
•Ielej burciņā 20 g augu eļļas un pievieno tai 15 pilienus greipfrūta ēteriskās eļļas. 
• Pieber 200 g jūras sāls, uzliec burkai vāku un visu kārtīgi sakrati. 
• Lai sāls pagūtu izšķīst, vannai to pievieno, kamēr lej ūdeni. 
EĻĻA PRET CELULĪTU 
Pēc siltas dušas vai vannas iemasē celulīta skartās zonas. 
• Sajauc 20 g sezama un 20 g hohobas eļļas (vari izmantot arī vien­kāršu augu eļļu). 
• Pievieno ēterisko eļļu maisījumu: 5 pilieni greipfrūta, pa 4 pilieniem laima un ciedra, pa 3 pilieniem kadiķogu un pētersīļu eļļas. 
• Lieto mēnesi. Pastiprināti dzer ūdeni, lai sārņvielas, ko šķeļ ēteris­kās eļļas, ātrāk un vieglāk izvadītos no organisma. "Ieva"

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru