trešdiena, 2015. gada 22. aprīlis

Cīnies ar stresu - Dziedi!Dejo!Smejies!!

Kad jūti, ka sāc nervozēt, trīc rokas un svīsti, padomā, vai nebūtu laiks uzsākt stresu mazinošu programmu, jo nervozēšana nodara daudz ļaunuma tavai veselībai. 
Ja katru dienu izpildīsi vismaz četrus pretstresa programmas uzdevumus, tavas attiecības ar stresu kļūs pavisam formālās - uz “jūs”, bet ar laiku, iespējams, pat kļūsiet svešinieki.
Dodies pastaigā ar suni. Tiem, kam ir mājdzīvnieki, ilgstoši būt sliktā omā ir daudz grūtāk nekā tiem, kam šo mīluļu nav. Izrādās, dzīvnieka klātbūtne cilvēkam reizēm samazina asinsspiedienu pat labāk nekā medikamenti. 
Iegādājies akvāriju ar zivtiņām. Tā ir viena no pretstresa terapijas metodēm, jo skatīšanās uz zivtiņām akvārijā mazina nervu spriedzi, kā arī labvēlīgi iedarbojas uz paaugstinātu asinsspiedienu.
Dziedi līdzi mūzikai. Tas mazina muskuļu saspringumu, palīdz saglabāt pozitīvas domas un justies veselam. 
Gatavo maltīti mājās. Daži jūtas pārāk noguruši, lai pēc darba vēl gatavotu ēdienu. Ticu, ja klausīsies džezu vai citu iemīļotu mūziku, arī gatavošana kļūs par patīkamu nodarbi, nevis mocībām. Kamēr taps ēdiens, redzēsi, ka esi kļuvis daudz mierīgāks. 
Uzkop māju. Ja brīnies, kāpēc nemitīgi jūties kā uzvilkts pulkstenis, padomā, vai tavs mājoklis ir kārtībā vai arī tas sen nav redzējis slotu, tīrīšanas līdzekļus un ziedus vāzē. Pati mājas uzkopšana atbrīvos tevi no fiziskā saspringuma, bet kārtība istabā sakārtos tavas domas. 

Smejies, jo smiešanās pazemina stresu izraisošo hormonu līmeni, stimulē imūnsistēmu. Sešgadīgs bērns dienā vidēji smeļas 300 reižu, bet pieaudzis cilvēks - tikai 15-100 reižu.
Dejo. Noteikti ir mirklis, kad vari baudīt vientulību mājās. Uzliec savu mīļāko mūziku un izdejojies no sirds.
Paņem mini atvaļinajumu. 
Vismaz trīs četras dienas, bet saplāno tā, it kā tu baudītu sen pelnītas brīvdienas - nopērc biļetes uz teātri, pieraksties uz eksotisku masāžu, aizej vakariņās uz restorānu, izkarsējies pirtī, peldies baseinā.
Zīmē. Un nekādu atrunu, sakot: “Es nemāku...” Katrs cilvēks māk zīmēt, turklāt šī nodarbe liek koncentrēties tikai uz krāsām un papīru, vedina aizmirst sliktās domas.
Neēd stresu. Sālīts un pārāk salds ēdiens (turklāt lielos daudzumos), kafija un alkohols, kā arī trekni ēdieni un piena produkti pakļauj organismu lielai slodzei un spriedzei. Turpretī daži produkti ir vērtīgs ieguldījums tavā ēdienkartē, jo satur veselībai nepieciešamas vielas. Tiem ir arī būtiska loma organisma iekšējā stresa mazināšanā, kas rodas, ja ir grūti pārstrādāt maltīti.
 Kāposti - mazina stresu. 
Brūnie risi - veicina labsajūtas hormonu cirkulāciju organismā.
Saulespuķu sēkliņas — satur daudz B vitamīna, cinka. Tieši šīs vielas organisms ievērojami zaudē stresa mirkļos.
Selerijas sakne - pazemina asinsspiedienu.
Ķiploki - atbrīvo organismu no toksīniem un citām kaitīgām vielām. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru