sestdiena, 2015. gada 18. aprīlis

Vasaras pirmajos mēnešos pieaug traumu skaits

Mediķiem diemžēl ir ierasta situācija, ka pavasarī un vasaras pirmajos mēnešos pieaug traumu skaits. Ē. Ozols stāsta, ka slimnīcas traumpunktā ik dienu palīdzība tiek sniegta vidēji 40–50 traumu pacientiem, bet šā gada aprīlī ik dienu – jau 60 pacientiem. Ir bijušas dienas, kad pacientu skaits sasniedzis 100. «Tas ir brīdinošs signāls, ka nepieciešami papildu profilaktiskie pasākumi,» uzskata Ē. Ozols. 2013. gada (palīdzība sniegta 19 040 traumu pacientiem) datu analīze ļauj secināt, ka strauji pacientu skaits pieaug aprīlī, maijā un pēc tam septembrī. «Cilvēki pēc ziemas pēkšņi grib aktīvi darboties, bet pienācīgi negatavojas.


Svarīgākais ir nevis vienu mēnesi gadā braukt ar riteni vai skriet, bet darīt to regulāri un padomāt, kā sagatavoties, lai sevi pasargātu traumu situācijās,» saka ārsts. Septembrī traumu skaits pieaug, jo cilvēki atgriežas no laukiem pilsētā. Ē. Ozols Neatkarīgajai atzīst: traģiski stāsti no dzīves daudziem jauniem cilvēkiem nepaliek atmiņā, tāpēc, visticamāk, jāplāno jaunas brīdinošas kampaņas.
Piemēram, Austrālijā tiek īstenota sociāla kampaņa, kurā ar reāliem, dramatiskiem piemēriem parāda, kas notiek, kad cilvēks lec ūdenī un lauž kaklu. Tas varbūt ir baisi, bet nostrādā. «Problēma ir tā, ka visapkārt reklamē aktivitātes, bet tikpat skaļi vajadzētu reklamēt drošību. Ja skeito bez ķiveres un aizsargiem, būs traumas... Nedari to, pirms nepadomā par drošību,» saka ārsts. Slimību profilakses un kontroles centra statistika apliecina: pērn traumas guvuši 644 gados jauni cilvēki, no kuriem visvairāk ir jaunu vīriešu vecumā no 20 līdz 24 gadiem (visvairāk – lūzumi, sasitumi, brūces un smadzeņu satricinājumi). Ārsti saka: lec uz galvas ūdenī – potenciāls spinālais pacients, lec ar kājām – lauzti papēži plus vēl grieztas, durtas brūces, jo ūdenī diemžēl tiek sagāztas dažādas drazas.
Bērnu slimnīcas dati arī liecina: vasaras mēnešos pieaug mazo pacientu skaits, kuri vērsušies pēc palīdzības slimnīcā. Pērn gada laikā – 23 477 bērni. Visbiežāk traumas gūtas, braucot ar velosipēdu, rotaļlaukumos, uz batutiem, kā arī skeitojot vai skrituļojot.
Dati gan liecina, ka tieši bērni nelaimes gadījumiem tiek apdrošināti visretāk. Cilvēki visbiežāk apdrošina bagāžu, taču apdrošināt sevi nelaimes gadījumam neiedomājas. Vidējais apdrošinātā vecums ir 40 gadu, visretāk apdrošina bērnus līdz desmit gadu vecumam, kā arī pensionārus. Tas ir ne tikai tāpēc, ka darbspējīgie iedzīvotāji var finansiāli atļauties iegādāties apdrošināšanu, bet arī tāpēc, ka darbiniekus apdrošina arī darba devēji. Atlīdzības, kuras izmaksā par traumu gadījumiem, visbiežāk ir saistītas ar sadzīvē gūtām traumām (68%), sporta traumām (23%), kā arī darba un ceļu satiksmes negadījumu gūtām traumām un nāves gadījumos (3%).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru