Kā jau kārtējais "superfūds", arī godži ir Zemes virsū uzturvielām bagātākais auglis. Tās gan ir nakteņu dzimtas loceklis (tomāti, kartupeļi, baklažāni) un daudziem nevar iedvest uzticību.
Godži dzimtene ir Himalaju kalnos Tibetā un Mongolijā, bet tagad tās audzē arī citās vietās pasaulē.Tas, ka tikai tagad tās ir parādījušās Rietumu valstīts, nenozīmē, ka tās ir uzradušās tikai tagad! Muļķības! Jau gadu tūkstošiem tās izmantoja gan Tibetā, gan Ķīnā kā kulinārijas sastāvdaļu vai medicīniskiem nolūkiem.
Kas tajās tik īpašs?*Satur visas neaizstājamās aminoskābes
*Augstākais olbaltumvielu koncentrāts no visiem sastopamajiem augļiem
*Bagātas ar C vitamīnu
*Satur vairāk karotinoīdus nekā jebkura cita pārtikas piedeva
*Tajās ir izsekotas vismaz 21 minerālvielas un daudz šķiedrvielas
*15x vairāk dzelzs nekā spinātos
*Kalcijs, cinks, selēns un citas svarīgas minerālvielas
*Dabīgs pretiekaisuma, antebakteriālas un pretsēnīšu īpašības
*Spēcīgās antioksidanta īpašības un polisaharīdi palīdz uzlabot imūnsistēmu
Iz vēstures...
*ķīniešu medicīnā slavenas, lai palielinātu izturību un ilgmūžību
*tradicionālajā Ķīnas medicīnā, lietotas nierēm, aknām, palīdzējušas muguras sāpēm, reiboņiem un uzlabojušas redzi
Kā lieto? Neapstrādātas,tējā, musli piedevās, smūtijos, kā sastāvdaļu zupām
Brīdinājums!
Tomēr, lietojot godži ogas, var rasties nelabvēlības mijiedarbības, ja vienlaikus ar tām lietosi zāles ar kurām ārstēt diabētu vai asinsspiedienam (tas var veicināt asinis padarīt šķidrākas). Tāpēc labāk pirms godži lietošanas katru dienu, ārstniecības nolūkos, aprunājies ar ārstu vai farmaceitu!
Godži bieži var atrast Āzijas pārtikas veikalos, bet lielākā daļa no tām nāk no komerciālajiem Ķīnas un Tibetas reģioniem un tur ļoti daudz izmanto pesticīdus un mākslīgos mēslojumus. Pat daži zīmoli, kas pretendē uz organiskās pārtikas ražošanas zīmi, reizēm ir ar pesticīdu pilnām ogām. Iegādājies Godži no zināmiem zīmoliem un esi uzmanīgs!
Godži bieži var atrast Āzijas pārtikas veikalos, bet lielākā daļa no tām nāk no komerciālajiem Ķīnas un Tibetas reģioniem un tur ļoti daudz izmanto pesticīdus un mākslīgos mēslojumus. Pat daži zīmoli, kas pretendē uz organiskās pārtikas ražošanas zīmi, reizēm ir ar pesticīdu pilnām ogām. Iegādājies Godži no zināmiem zīmoliem un esi uzmanīgs!
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru